Hopp til hovudinnhald

Mat frå heile dalen

Gjestfriheit og raus traktering er ein god tradisjon i Gudbrandsdalen. Slik er det i Aurbu i Ullinsvin og. Tillit avlar tillit, då smaker maten ekstra godt au. Difor er du hjarteleg velkomen til å forsyne deg av dei varene som er for sal, og betale på Vipps.

  • Aurbue i Vågå
    1/4
  • Mat
    2/4
    Knut Aastad Bråten / Gudbrandsdalsmusea
  • Aurbu, Vågå
    3/4
    Kristin Akslen Hagen
  • Nordistugupølsa
    4/4
    Knut Aastad Bråten / Gudbrandsdalsmusea

Aurbu var kjøleskåp før kjøleskåpet vart oppfunnen, stabbur før dei fyrste stabburstrappa vart reist i dalen. Aurbua vart bygd delvis nedsenka i terrenget og på skuggefulle stader. I aurbua vart det lagra ting som skulle stå kaldt og relativt rått – med andre ord som eit slag tidleg kjøleskåp.

Namnet aurbu skriv seg frå at golvet var av jord – lokalt kalla aur. Jordgolvet bidrog til å kjøle ned rommet på varme sommardagar, og til at det ikkje vart for kaldt om vinteren.

I tunet på Ullinsvin Vågå prestegard har vi fylt aurbua med historiske gjenstandar og tidlaus smaksrikdom frå driftige lokalmatprodusentar. I gardsbutikken i Ullinsvin er du hjarteleg velkomen til å forsyne deg av dei varene som er for sal.

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2