Hopp til hovudinnhald
Bærekraft

Grønne røtter

Med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen etablerer Gudbrandsdalsmusea 2025 en levende grønnsakshage, hvor barn og unge kan lære om og praktisere bærekraftig hagebruk, lokal matkultur, beredskap og naturforståelse.

  • Grønne røtter
    1/1
    Sofia Bang Elm

Samarbeid

Hagen blir til på Lesja bygdemuseum – i samarbeid med Sofia Maria Bang Elm fra Avdem Gardsgrønt. Hagen vil bli utformet som en læringsarena med lett tilgjengelige bed, pedagogisk tilrettelagt informasjon og engasjerende aktiviteter for barn i alle aldre. Hagen skal fungere som skolehage for Lesja skule og barnehage, men uten at skolen selv har ansvaret for den daglige driften.          

Prosjektet skal også inkludere åpne arrangementer hvor museets besøkende, lokale familier og frivillige kan delta i ulike aktiviteter, lære om dyrking og få innsikt i tradisjonelle og moderne jordbruksteknikker. Målet er å skape en inkluderende møteplass som styrker museets rolle som et sosialt samlingspunkt i bygda.

Hagen skal dyrkes etter økologiske prinsipper uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler, og med bruk av lokale ressurser. I et samfunnsperspektiv skal hagen være en møteplass hvor barn og unge, men også andre knyttet til museet, kan lære om og praktisere bærekraftig dyrking.

Prosjektet vil styrke Lesja bygdemuseum som et lokalt kultursentrum ved å skape tettere bånd mellom barna og museet.

Kontinuitet

Med en egen prosjektansvarlig sikres kontinuitet og stabilitet, slik at hagen ikke er avhengig av enkeltforeldre eller lærere eller blir sårbar for endringer i personalet. Prosjektlederen og de frivillige og ansatte på Lesja bygdemuseum vil ha det overordnede ansvaret for den praktiske driften av hagen gjennom hele året, inkludert perioder som sommerferien, der det ofte kan være utfordrende for skoler å følge opp skolehager.        

Prosjektet vil styrke Lesja bygdemuseum som et lokalt kultursentrum ved å skape tettere bånd mellom barna og museet. Barnas engasjement vil også bidra med økt tilstrømming av foreldre og slektninger til museet. Museet kan i tillegg bruke hagen som en arena for foredrag, workshops og annen kunnskapsformidling knyttet til bærekraft, dyrking og lokalhistorie, noe som vil berike besøksopplevelsen og tiltrekke seg et bredere publikum.

Videreføring

Hagen skal være et inspirasjonsprosjekt, og vi vil i løpet av prosjekttiden utarbeide en veiledning som kan brukes av andre museer i hele Innlandet. Vi vil for eksempel utforske mulighetene for hvordan prosjektet kan videreføres i museumsavdelingene i Lom og Vågå, som har mange av de samme klimatiske utfordringene som museet på Lesja.

I både Lom og Vågå ligger det til rette for å lage lignende prosjekter, siden Gudbrandsdalsmusea, akkurat som på Lesja, har museer sentralt i gangavstand fra barnehage og skole, og lokale erfarne gartnere til å eventuelt lede prosjektene.

Kontakt

Andre prosjekt

Museum24:Portal - 2025.04.24
Grunnstilsett-versjon: 2